diumenge, 18 d’octubre del 2015

BUNYOLS DE CARABASSA I TRITORDEUM AMB PUMKIN PIE SPICE

No és pa, però la seva massa també fermenta, són típics de la meva terra, i a mí em fascinen, així que avui voldria dedicar aquesta entrada als bunyols de carabassa i a la meva manera de preparar-los, que no s'ajusta ben bé al guió tradicional.




Els bunyols de carabassa són típics de València, es preparen sobre tot en l'època de falles, per St Josep, però a mí m'agrada començar a fer-los en quant comença la temporada de carabasses, a la tardor. Normalment, es fan barrejant farina de blat comuna i carabassa cuita o torrada, llevat i pot ser una mica de ratlladura de pell de llimona. Una vegada fets, es rebossen amb sucre o millor encara, xocolata. Són deliciosos!!

No obstant, a mí m'agrada aromatitzar-los amb quelcom més... i darrerament he descobert que la barreja d'espècies "pumkin pie spice" va d'allò més bé als bunyols. Com que també m'agrada anar provant farines més enllà del blat, he triat la de tritordeum per a aquesta recepta, ja que el tritordeum presenta unes característiques que en són adequades: es tracta d'una farina de força fluixa (per fer bunyols és més que correcte), amb un sabor tirant a dolç  i una coloració groguenca que fa el bunyol estèticament molt atractiu.

INGREDIENTS:

1/2 kilo de carabassa eco torrada al forn
250gr de farina de tritordeum
5gr de llevat
pumkin pie spice
oli d'oliva suau per fregir
sucre panela 
canyella en pols


Com a casa es fa pa gairebé a diari, trobar el forn encès per torrar la carabassa no és difícil. Jo tallo la carabassa en porcions més petites, amb pell i tot, i la poso la forn. En uns 30 minuts està feta i un cop cuita és molt fàcil de treure la pell. També es pot bullir, però jo penso que la carabassa guanya sabor al forn. Si s'opta per bullir, s'ha de deixar escórrer molt bé l'excés de líquid.


Es deixa refredar i es tritura perquè no quedin fils ni grumolls. Es passa la carabassa triturada a un bol i seguidament s'afegeix la farina de tritordeum, el llevat, les espècies i es prepara una massa. La consistència de la massa és bastant líquida, no podriem donar forma a un pa amb ella, s'apropa més a la textura d'un poolish que a una massa de pa, per entendre'ns. Es tapa el bol i es deixa fermentar, unes 2 o 3 hores.

Una vegada veiem la massa plena de bombolles, fermentada, podem començar a preparar els bunyols. 

Posem abundant oli a una paella i esperem a que estigui ben calent. A mí m'agrada fer servir oli d'oliva suau, hi ha qui ho fa amb oli de gira-sol o amb oli d'oliva verge, va a gustos i totes les opcions són correctes.

Al nostre costat, a la zona on treballem, preparem també un recipient amb aigua que necessitarem per sucar-nos les mans a l'hora de formar els bunyols. 

Aquesta és la part pot ser més delicada... jo ho faig així: m'humitejo les mans i amb l'esquerra agafo un pessic de massa, tanco el puny i la deixo sortir en forma de boleta pel foradet que formen el polze i l'índex en tancar el puny. Seguidament agafo la boleta amb els dits polze i index de la mà dreta, fent un forat a la part central, i la deixo anar a la paella. 

Es fregeixen els bunyols per les dues cares (aquests no voltegen sols) durant pocs minuts i es van deixant en una safata folrada amb paper de cuina per absorbir l'excès d'oli.

Una vegada fets, a mí m'agrada molt arrebossar-los amb una barreja de sucre panela i canyella en pols, queden boníssims!! 


Aquesta és una recepta molt senzilla, us animo a fer-la i a tunejar-la. Heu tastat mai els bunyols de carabassa aromatitzats amb vainilla? Són espectaculars!! Es poden fer amb blat, espelta, amb kamut, xeixa, forment... segur que cada varietat de farina i cada varietat de carabassa els hi aporta unes característiques diferents. Que vingui de gust!






*Tant el tritordeum com el pumkin pie spice els trobo a Granetagra

2 comentaris:

  1. MMmmmmm'encante!!! Els faré segur :-) La barreja d'espècies d'on surt?
    Blanca

    ResponElimina
    Respostes
    1. Blanca la pots trobar a Granetagra. Al final de l'article hi ha un petit escrit amb *, allà hi ha l'enllaç a la botiga. Igualment ho tindré present per donar-te'n quan ens veiem!

      Elimina

Deixa aquí els teus comentaris i opinions